Sağlıklı olmak için, kaslardan değil yağlarınızdan kurtulmalısınız.

SAĞLIKLI OLABİLMEK İÇİN, KASLARINIZDAN DEĞİL, YAĞLARINIZDAN KURTULMALISINIZ..

Bu mümkün mü ?

Evet, ancak kalori hesabına göre yani " giren az, çıkan çok  esasına" göre düzenlenmiş diyetler ile bunu başaramıyacaksınız..

Ama yıllardır, dünyada binlerde insan diyetler yoluyla kilo veriyorlar, ne oluyor diyetler ile ? Az gıda demek daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi sizi aç bırakmak anlamına gelir.. Vücudumun binlerce yıllık evrim sürecinde, açlığa karşı duyarlı hale gelmiştir..İlk insanlar döneminden beri, gıdaya ulaşmak hiçte kolay olmamıştır..Binlerece ve binlerde yıl, aç kalma korkusu ve riskine göre yapılanmış bir metabolizmamız söz konusu..Bu yüzden sık bulamadığı gıdayı, bir sonraki sürecin riskini azaltmak adına hep depolama reflekslerine dolu yaşamıştır...Özetle vücudumuz depolama özelliği yüksek bir metabolizmadır..

Gündelik hayatımızı sürdürebilmemiz için, belirli miktarda proteine ve kaloriye ihtiyacımız bulunuyor..Kadın-erkek-genç-yaşlı-hareketli-hareketsiz yaşam gibi bir dizi parametreye göre değişen, ama yaşamın aksamadan sürmesi için, mutlaka alınması gereken bir protein ve kaloriye ihtiyacımız var... Binlerce yıllık evrim sürecinde metabolizmamızın protein hafızası oluşmuş durumdadır. Üstelik Metabolizmamız, karbonhidratları ve yağları depolayabilirken, proteinleri depolayamaz...Yani gündelik hayatımızı eksiksiz sürdürebilmemiz için gerekli proteini mutlaka almalıyız..Gerekli protein alınmaması durumunda, vücudumuz sürekli açlık duygusu üretir..Amacı gıda alınması sağlayarak, eksik proteinin temin edilmesidir.. Siz bir şekilde almanız gereken proteini  almaz iseniz veya az alırsanız ne olur ? Yaşam biçimimiz hemen şekil değiştirip, protein hafızasından vaz mı geçecektir ? Vücudumuz eksik alınan proteini yerine koymamızı isteyecektir bizden..Metabolizmamızın en temel ve ilk refleksi budur..Ama siz ısrarla ve üstelik diyet adı altında bunu bilerek yerine getirmezseniz ne olur ? Metabolizmamız bunu dışardan ( beslenme ile ) temin edemediğine göre, bu eksiği kendi,  içerden karşılamak durumunda kalacaktır..

Nasıl ?

Vücudumuzda depo enerjiler, yağlarımızda,  kaslarımızda ve karaciğerimiz de depolanmaktadır..Proteinin deposu kaslarımızdır..

Son yıllara kadar, ve hatta bu günlerde bile, az gıda alarak ve veya aç kalmak metodu ile beslenme durumunda sanılan, metabolizmanın ihtiyaçlarını bu eksiği yağlardan temini yolunda çalışma yapacağı idi..

Yapılan çalışmalarda ortaya konan yeni durum şu oldu : eğer sürekli bir dinlenme fazında değil isek, vücudumuz enerji ihtiyacını , yağları yakarak değil, karbonhidratları harcayarak temin etme yoluna gidiyor..Zira vücudumuz, 1 gr. yağ yakımı için 2 lt. oksijen tüketmek durumunda iken, 1 gr. KH ın yakabilmek için 0,9 lt. oksijen yetmektedir..Vucudun acil ihtiyacını karşılamak için vucut KH ı yakmayı tercih edecektir..

Açlık durumunda vücut, acil durum çağrısı yapar ve sonuçta kortizol salgılanır..Bu kasların erimesi anlamına gelir...