Diyetler ile değil, doğru beslenerek ve aç kalmadan zayıflayın

DİYETLER İLE DEĞİL, 

DOĞRU BESLENEREK ve

AÇ KALMADAN ZAYIFLAYIN..

 

Diyetlerin temel anlayışı kalori hesabına göre beslenmektir. Bu anlayışa göre, havuz problemi mantığı ile vucuda giren kalori az, harcanan kalori çok olduğu zaman zayıflama gerçekleşir.. Elbette bu durum, aslında az kalori aldığınız için, aç kalmanız anlamına gelir..Bu açlığa katlanabilmeniz adına da ara öğünler ile sürdürülen bu tür beslenmeye diyet diyoruz..

Oysa beslenmenin dinamikleri bu kadar basit açıklanamaz..Beslenme yüzlerce biokimyasal sürecin, ardı ardına ve doğru işlemesi ile gerçekleşebilen bir süreçtir..Bu biokimyasal süreçleri sadece kalori hesabı esasına göre dizayn etmeye kalkmak, belki size kilo kaybettirir, ama bu gerçek anlamda bilimsel ve sağlıklı zayıfladığınız anlamına gelmez... Zira kilo değeri, söz konusu sağlıklı zayıflama ise, doğru bir ölçüt olmaktan çoktan çıkmıştır..Kiloyu yapan ağırlıkları çok basit sıralayacak olursak; 1.Kemikler, 2.Kaslar, 3.Su, 4. İç organlar, 5. Bağ ve destek dokular 6. Yağlardır..Sizin formunuzu bozan,  şişman ve hatta obez yapan, bu sebeple hastalıklara davetiye çıkaran malzeme hangisidir ? Kaslarınız ağır çektiği için şeker hastası olabilirmisiniz ? Hastalık yapan malzeme sadece bir tanedir ; YAĞLAR... Sonuç olarak, siz herhangi bir diyet programı ile eğer yağlarınızdan kurtulamıyorsanız kilo vermiş olmanızın pekte bir anlamı bulunmayacaktır..Zira vahşi diyetlerin çoğu size kilo kaybettirirken, yağların yanısıra, su ve özellikle KASLARINIZIN KAYBINA sebep olmaktadır..İşte bu yüzden de, vahşi diyetler ile kilo kaybetseniz bile, bir süre sonra verdiğiniz kiloyu tekrar geri alır ve hatta daha fazlası ile geri alırsınız..Eğer diyabetiniz ve hipertansiyonunuz önceden vardı ise,  size kötü armağan olarak bunlar  yerinde kalır, eğer önceden diabetiniz yoktu ise, bu sefer de, artık "insülin direnci adayı " haline bile gelmiş olabilirsiniz... Buna biz  " yo-yo sendromu " diyoruz..Kısaca " ver-al "  hastalığı..

 

PEKİ NE YAPMALIYIZ ?

Hiçbir moda diyet veya bilimsel olmayan, spekülatif beslenme formüllerine ve haberlerine kanmadan, sadece bilimsel beslenme metoduna bağlı beslenme metoduna sarılmalıyız ...

Tıpta, bilimsel teoriler, kanıta dayalı tıbbi veriler içerirler..Bir metod veya çözüm öneriliyor ise, bunun kanıtları ve ilgili bilimsel çalışmaları mevcut olmalıdır..Ben yaptım oldu şeklinde bir yöntem bilimsel kabul edilemez..Dünyada ve ülkemizde, özellikle sosyal medya üzerinden  hersene yeni bir zayıflama modeli ve veya ilacı ortaya atılmaktadır..                Ünlü ünlü hocalar her sene, yepyeni zayıflatma hapı veya ilacının tanıtımı yapıyorlar..Bir bakıyorsunuz ertesi sene bu sefer başka bir zayıflatma hapı ve ilacını tanıtıyorlar..Ne oldu ? O ilaç sadece, tanıtıldığı sene mi zayıflatma işlevi görüyordu.. Örneğin; Beslenme modellerinde de aynı şey yaşanıyor..Bir bakıyorsunuz, 2021 senesinin beslenme modeli ertesi sene terk edilerek, yeni bir model ile zayıflama vaadleri sunuluyor...Peki 2021 senesinin beslenme modeli 2022 de artık zayıflatamıyormudur ? Özetle biz hersene, yeniden  "yerçekimi kanunu var mıdır" tartışması yapıyormuyuz ?

Kanıta dayalı veriler, yepyeni bir yeni kanıt eskisini işlevsiz kılana kadar, geçerliliğini korur..Beslenme konusundaki bir dizi tıbbi olgu da bilimsellik ilkesine oturduğu sürece geçerliliğini korumaktadır..Bu veriler ışığında  düzenlenmiş,  beslenme metodları sizi, hasta yapmadan, yağlarınızdan yeterince kurtararak, kaslarınızı da koruyarak, sağlıklı zayıflamanızı, fazla kilodan köken almış hastalıklarınızın da gerilemesini, hatta ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir..